نامه مجتبی توانگر به آقای روحانی درباره خرید و فروش ارز دیجیتال چه بود؟

آموزش خرید بیت کوین-اتریوم-لایت کوین -کاردانوو...

آب سردی بر پیکر نیمه‌جان ApeCoin
شرکت‌های سرمایه‌گذاری ماه گذشته بیشتر از بیت کوین اتریوم خریده‌اند
زبان برنامه نویسی سالیدیتی چیست؛ چگونه یاد بگیریم قرارداد هوشمند بنویسیم؟‌
بهترین کیف پول های بیت کوین در سال ۲۰۲۱
راهنمای یک مرد فقیر برای کسب سود از دنیای کریپتو – بخش دوم
همه چیز درباره استخراج یا ماینینگ بیت کوین کش (Bitcoin Cash)
سه شنبه ۰۹ اردیبهشت ۰۴

نامه مجتبی توانگر به آقای روحانی درباره خرید و فروش ارز دیجیتال چه بود؟

نامه مجتبی توانگر رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس چندی پیش به رئیس جمهور کشور برای ممنوعیت خرید و فروش ارز دیجیتال ارسال شد. اما علت چه بود؟

 

حواشی و مسائل مربوط به احتمال ممنوعیت فروش ارز دیجیتال در ایران با نامه آقای مجتبی توانگر به رئیس جمهور کشور، آقای حسن روحانی، در روز سوم اسفند 1399 شروع شد. او به عنوان رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس شورای اسلامی نگرانی‌هایی را درباره شدت گرفتن حجم خرید و فروش بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال مطرح کرد. اما صحبت‌های وی چقدر سنجیده و درست بوده‌اند؟ ابتدا به بررسی متن نامه ایشان پرداخته و سپس صحبت‌های او را تحلیل خواهیم کرد.

متن نامه آقای مجتبی توانگر

او ابتدا به مدیریت مساله‌دار دولت در بازار اشاره کرد که طعنه‌ای به سقوط بورس و ضرر و زیان‌های سنگین بسیاری از افراد سرمایه‌گذار در آن است. رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس در ادامه مدعی شد افرادی تحت عنوان «لیدرهای ناصالح سرمایه مردم در فضای مجازی» در حال تشویق آن‌ها به خرید رمز ارزها مخصوصا بیت کوین هستند.

افراد زیادی بعد از شکست خوردن در بورس، با حوزه سودآور ارز دیجیتال رو به رو شدند، پس فرصتی برایشان پدید آمد تا بخشی از ضررشان را جبران کنند. در نامه آقای مجتبی توانگر آمده که میزان جستجوی کلمات و عبارات مربوط به کریپتوکارنسی نسبت به کلمه «بورس» افزایش یافته است، به این معنی که افراد زیادی به مهاجرت از بورس ایران به بازار رمز ارزها و سرمایه‌گذاری در آن‌ها فکر می‌کنند.

رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس مدعی شد افرادی که نسبت به خرید و سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال اقدام کرده‌اند، «ناآشنا» و «ناآگاه» هستند.

او نگرانی خود را تشدید خرید غیر رسمی ارز و احتمال کلاهبرداری از خریداران، شبیه آن چه در مسئله سکه ثامن رخ داد، بیان کرد. مجتبی توانگر همچنین به مجهز شدن صرافی‌های رمز ارزی به درگاه بانکی اشاره و از این موضوع انتقاد کرد. درخواست رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس از رئیس جمهور، بستن درگاه‌های بانکی مربوط به صرافی‌های ارز دیجیتال و همچنین جلوگیری از تبلیغ و فروش رمز ارزها به خصوص بیت کوین در فضای مجازی بود. در نامه آقای مجتبی توانگر ادعا شد ورود سرمایه مردم به بازار کریپتوکارنسی، ضربه شدیدی به اقتصاد کشور و بازار سرمایه وارد می‌کند.

نامه مجتبی توانگر ارز دیجیتال

ارزیابی صحبت‌های رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس

ارز دیجیتال رمزنگاری شده، مفهومی جدید است، به طوری که از ظهور اولین مورد، بیت کوین، حدود 12 سال می‌گذرد. دولت‌های مختلف در ابتدای ظهور اولین رمز ارز، با ادعا به استفاده از آن در امور خلاف قانون و نداشتن پشتوانه، به مخالفت با نسل جدید ارزهای دیجیتال پرداختند، اما این روال اکنون تغییر کرده است. کشورهای پیشرفته اعم از آمریکا و کشورهای غربی آن را به عنوان روشی نوین برای مبادلات مالی پذیرفته و در پی یافتن چارچوبی مشخص برای وارد کردن بیت کوین به سیستم مالی خود هستند. آن چه در نامه آقای مجتبی توانگر آمده، کاملا مغایر با این روند است.

بدون پشتوانه خطاب کردن رمز ارزها نشان از عدم آگاهی درست نسبت به این فناوری است. پشت رمز ارزهای برتر بازار نظیر اتریوم، کاردانو و پولکادات پروژه‌هایی قدرتمند قرار داشته و پشتوانه آن‌ها، آینده روشن این پروژه‌های نوآورانه و خلاقانه مبتنی بر فناوری بلاک چین است. روز به روز به سیستم‌ها، اپلیکیشن‌ها و اکوسیستم‌های بیشتری بر بستر این دسته پروژه‌ها ساخته می‌شود. به همین دلیل قیمت رمز ارز اختصاصی آن‌ها را به رو رشد است. در نامه آقای مجتبی توانگر به این موضوعات هیچ توجهی نشده است.

بیت کوین نیز امروز جامعه بسیار بزرگی داشته و توسط شرکت‌های سرمایه‌گذاری، بانک‌ها و افراد سرمایه‌دار زیادی حمایت می‌شود، چنانکه روز به روز در حال افزایش تعداد شرکت‌های پذیرنده یا سرمایه‌گذار در آن هستیم. پشتوانه بیت کوین را می‌توان ریاضیات، قدرت پردازشی و محاسباتی، نوآوری سیستم در ارائه راه حلی برای تبادلات مالی بین‌المللی، حمایت از سوی بزرگترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های دارای سرمایه‌های هنگفت، و همچنین خرید توسط افراد سرشناس و سرمایه‌دار بیان کرد.

نکته اول

هر نفر مسئول تصمیمات شخصی خود است. طی سال‌های اخیر، افراد زیادی با هیجان‌زدگی و بدون آشنایی با مفاهیم اولیه و دیدن آموزش‌های ضروری، به بازار طلا، دلار و بورس ورود کرده و سرمایه‌شان را با بی‌توجهی از دست داده‌اند. آیا به خاطر رفتار اشتباه این دسته افراد باید طلا، ارز و بورس را ممنوع و ورود به آن‌ها را غیر قانونی کرد!؟ این موضوع درباره بازار ارزهای دیجیتال نیز صدق می‌کند.

عده قابل توجهی به وسیله سرمایه‌گذاری در رمز ارزها به سود بالایی دست پیدا کرده‌اند. آن‌ها دانش کافی در این زمینه، همچنین آشنایی با تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال، به دست آورده و بی‌گدار به آب نزده‌اند. از همین تکنیک‌های تحلیل در بازار طلا، ارز فیات و همچنین بورس نیز استفاده می‌شود.

ناآگاه خطاب کردن سرمایه‌گذاران در رمز ارزها به معنی عدم احترام به حق انتخاب آن‌ها است. آیا بعد از ضرر و زیان سنگین عده‌ای در بورس، افراد متضرر در آن این چنین خطاب شده و این بازار تعطیل شد؟ آیا بعد از ورشکست شدن عده‌ای در بورس، فردی محاکمه یا حتی مواخذه شد؟

دور شدن مردم از بورس تقصیر صرافی‌های ارزهای دیجیتال نیست! آن چه آقای مجتبی توانگر در نامه خود مبنی بر «افزایش میزان جستجو درباره کریپتوکارنسی به جای بورس» بیان کرد، ناشی از ویران شدن بی‌شمار خانوار به خاطر خرید سهام شرکت‌های بی‌ارزش بوده است و رمز ارزها تقصیری ندارند! بورس با مدیریت صحیح می‌توانست جذابیت بسیار بیشتری برای سرمایه‌گذارن داشته باشد. مجبور کردن مردم برای ورود به بورس، به وسیله گرفتنن حق انتخاب از آن‌ها، عقلانی نیست!

فرض را بر این می‌گیریم که عده‌ای واقعا ناآشنا و ناآگاه، خیلی دستپاچه از بورس به بازار رمز ارزها سرازیر شده‌اند. مقصر این شتابزدگی چه کسی است؟ آیا فردی که در این شرایط سخت اقتصادی، دارایی خود را از دست داده و برای جبران کل یا حتی بخشی از آن دست و پا می‌زند، طمع کرده است!؟

نکته دوم

بحث دیگر در نامه آقای مجتبی توانگر به رئیس جمهور محترم کشور، خروج ارز از کشور است. بله این موضوع را نمی‌توان کتمان کرد، اما آیا فکر کرده‌اید در شرایط کنونی، تحت تاثیر تحریم‌های سنگین و بی‌امان آمریکا، وارد کردن پول به کشور دغدغه بزرگتری نسبت به خارج کردن آن است؟ خاصیت غیر متمرکز رمز ارزها سبب شده طی سال‌های اخیر، افرادی که پیش از این قادر به انتقال پول از خارج به ایران نبودند، به راحتی این کار را انجام بدهند. بعد از انتقال ارزهای دیجیتال به کشور، می‌توان آن‌ها را در صرافی‌های کریپتوکارنسی نقد و به ریال تبدیل کرد. در صورت تعطیل شدن این صرافی‌ها، چطور می‌توان چنین کاری انجام داد؟

از طرفی به گفته رئیس بانک مرکزی، نزدیک به 3.5 درصد هش ریت شبکه بیت کوین در چنگال استخراج‌کنندگان ایرانی است. نباید از این سودآوری فراوان چشم‌پوشی کرد. همانطور که گفتیم تحریم‌های سنگین آمریکا علیه کشورمان سبب شده ورود ارز به کشور تبدیل به دغدغه‌ای جدی شود، به طوری که صادرکنندگان با وجود ارائه اجناس به سایر کشورها، قادر به دریافت پول آن‌ها نیستند. بازرگان‌های ایرانی در بهترین حالت با گونی‌ها و چمدان‌های حاوی پول نقد مجبور به وارد کردن ارز به کشور هستند! در این شرایط، ارزهای دیجیتال غیر متمرکز راه را برای دور زدن تحریم‌ها و ورود راحت سرمایه به کشور باز کرده‌اند.

ایران خود یکی از بزرگترین ماینرها در سراسر دنیا به شمار رفته و روز به روز به هش ریت در اختیار ماینرهای ایرانی افزوده می‌شود، پس بحث خروج ارز از کشور مطرح نیست، چرا که پول در کشور در حال گردش است. در نظر داشته باشید صرافی‌های بین‌المللی تحت تاثیر تحریم‌های آمریکا، سرویس‌دهی به کاربران ایرانی را متوقف کرده‌اند. ممنوعیت فروش ارز دیجیتال ورود سرمایه به کشور را که تحت تاثیر تحریم تبدیل به یک بحران شده است، دشوارتر خواهد کرد.

بیت کوین را روی زمین نگه دارید!

در نامه آقای مجتبی توانگر یک نکته بسیار بسیار مهم در نظر گرفته نشده است؛ رمز ارزها آمده‌اند که بمانند! خوشبختانه یا متاسفانه به خاطر ماهیت غیر متمرکز اغلب ارزهای رمزنگاری شده مثل بیت کوین، نمی‌توان آن‌ها را به طور کامل از دور خارج کرد. پس ممنوع اعلام کردن خرید و فروش آن‌ها، صرفا خط کشیدن روی صورت مسئله است، چرا که جلوی عمل را در واقعیت نگرفته و فقط سبب زیرزمینی شدن آن خواهد شد. در این شرایط، همین میزان کنترلی که بانک مرکزی روی تراکنش‌های مربوط به خرید و فروش ارزهای دیجیتال در حال حاضر دارد، از بین خواهد رفت.

باید با فناوری‌های نوین انطباق پیدا کرد. درباره یک تکنولوژی همچون بلاک چین و ارزهای دیجیتال مبتنی بر آن، مقاومت کار بیهوده‌ای است، چرا که خاصیتی کنترل ناپذیر دارد! اصرار به ممنوع کردن خرید و فروش کریپتوکارنسی از بیخ و بن، ثمره‌ای جز بردن فعالیت‌ها از روی زمین به زیر زمین نخواهد داشت!

چنانکه کاربران بعد از فیلترینگ قید تلگرام را نزدند، در صورت بسته شدن درگاه‌ها و وب سایت‌های رسمی خرید و فروش ارز دیجیتال نیز استفاده از آن‌ها را کنار نمی‌گذارند! این اتفاق نه تنها به دیدگاه دولت برای جلوگیری از خروج سرمایه از کشور به واسطه رمز ارزها کمک نمی‌کند، بلکه شدیدا به آن دامن خواهد زد. در حال حاضر هر فرد باید در صرافی‌های رمز ارزی احراز هویت کرده و سپس اقدام به ایجاد تراکنش کند. تمام تبادلات آن‌ها در سیستم ثبت شده و قابل ردیابی است. اما حجم ارز خارج شده از کشور بعد از زیر زمینی شدن فعالیت‌ها، بدون به جا ماندن هیچ گونه ردی، افزایش پیدا خواهد کرد.

نکته سوم

اصطلاحی قدیمی وجود دارد که باید آن را به قسمتی دیگر از صحبت‌های رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس نسبت داد؛ می‌توان از چاقو برای به قتل رساندن فردی دیگر استفاده کرد، پس باید این ابزار بسیار کاربردی را از همه جا جمع‌آوری و خرید و فروش آن را ممنوع کرد!؟

نکته سوم بحث کلاهبرداری به واسطه رمز ارزها است. مثال ذکر شده توسط آقای مجتبی توانگر را در نظر بگیرید. طلا و سکه‌های ضرب شده از آن، سال‌ها است توسط مردم سراسر دنیا به عنوان یک ذخیره ارزش بسیار پذیرفته شده‌اند. هیچ فردی آن‌ها را بدون پشتوانه خطاب نکرده و بازاری نوین و نوظهور به شمار نمی‌روند.

چند سال قبل، وب سایتی به اسم سکه ثامن راه‌اندازی شد و شروع به فعالیت در زمینه مرکز معاملات سکه و طلای آب شده، معاملات حواله شنبه‌ای طلا، معاملات جهانی انس طلا و دیگر فعالیت‌ها کرد. مدیر آن نزدیک به 3500 میلیارد تومان از سرمایه مردم را غارت کرد و گریخت، اما در نهایت دستگیر شد. آیا باید به خاطر حادثه تلخی نظیر ورشکستگی و کلاهبرداری سکه ثامن، بازار طلا را تعطیل کرد!؟

در هر زمینه‌ای، احتمال کلاهبرداری وجود دارد و این موضوع غیر قابل کتمان است. افراد زیادی طی دهه‌های اخیر اقدام به فروش سکه‌های تقلبی، اسکناس ارز تقلبی و دیگر فعالیت‌های شیادانه کرده و این روند همچنان ادامه دارد، به طوری که با بی‌توجهی در دام آن‌ها خواهید افتاد.

متناسب بودن حجم کلاهبرداری با میزان خرید و سرمایه‌گذاری

آیا تا به حال فکر کرده‌اید چرا کامپیوترهای ویندوزی بیشتر از کامپیوترهای لینوکسی به ویروس آلوده می‌شوند؟ حجم کاربران عادی ویندوز بسیار بیشتر است، پس بدیهی است خرابکاران سایبری آن را هدف قرار بدهند! چنین چیزی درباره بازار کنونی رمز ارز صدق می‌کند. حالا که افراد زیادی به سمت آن سرازیر شده‌اند، فرصت برای سواستفاده از آن و اجرای طرح‌های کلاهبرداری فراهم است!

طی سال‌های اخیر از رمز ارزها به خصوص بیت کوین در طرح‌های پانزی و هرمی متعددی استفاده شده است،  اما آن‌ها در عمل هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند! این که افرادی از محبوبیت بیت کوین برای خوراندن طرح هرمی یا پانزی خود به دیگران سواستفاده کرده‌اند، دلیلی بر کلاهبرداری بودن خود پروژه این ارز دیجیتال نیست!

بیشتر بخوانید: طرح پانزی و طرح هرمی چیست و چه تفاوت‌ و شباهتی با یکدیگر دارند؟

نکته بسیار مهم اینجاست که اگر خرید و فروش رمز ارزها زیر زمینی شود، حجم کلاهبرداری‌ها در این حوزه به شدت افزایش پیدا خواهد کرد، چرا که صرافی‌های معتبر دیگر برخلاف قبل مشغول به کار نبوده و جای خود را به یک سری کسب و کار کلاهبردار، اما در ظاهر خرید و فروش‌کننده، داده‌اند.

در یکی از مطالب وبلاگ بیت 24 به بررسی چالش‌های ممنوع و زیرزمینی شدن خرید و فروش رمز ارزها پرداختیم. حتما این مطلب را نیز مطالعه کنید.

بیشتر بخوانید: چالش ‌های ممنوع شدن خرید و فروش رمز ارزها در کشور چیست؟

تهیه شده در بیت 24

مطالب مرتبط

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.